30 noiembrie 2009

Cetatea Râşnov

  • Constantinof Ariel - XII F

Râşnov (mai demult Râjnov, Ruja, Ruje, în dialectul săsesc "Risenau", Rusnâ, Rîznâ, Rűznâ, în germană "Rosenau", în tradiţie "Poiana Rozelor", în maghiară "Barcarozsnyó",
"Rozsnyó") este un oraş din judeţul Braşov, Transilvania, România. În acest oraş se află Cetatea Râşnov, o cetate ţărănească veche.

În partea superioară a Ţării Bârsei, la circa 15 km depărtare sud-vestică de oraşul Braşov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecătoarea Bran – bătrâna cetate a Braşovului de capitala de odinioară a Ţării Româneşti, Câmpulung Muscel, se află oraşul Râşnov, menţionat deseori în documentele medievale ca orăşel-târg.

Oricui i-a plăcut Cetatea Sighisoara îi va place şi Cetatea Râşnov. De fapt îi va place de două ori mai mult. E un loc ce pare rupt de realitate, pus pe un vârf de munte din care se văd şi celelalte oraşe din jur (Braşovul, Branul etc.).

Drumul din oraş spre cetate este unul destul de lung şi greu de străbătut. Este un drum făcut din trepte prin mijlocul pădurii de pe munte. O dată ajuns sus lângă o mare inscripţie pe care scrie "Râşnov" stai şi te întrebi cum şi de ce urcau strămoşii nostrii până acolo.

Cetatea Râşnov este o cetate medievală în care în prezent se găseşte un mic muzeu (care, de fapt, nu m-a impresionat), diverse construcţii ciudate şi o fântână cu o poveste (sau legendă) foarte interesantă. Fântâna este adâncă de 146 de metri şi este construită în decurs de 17 ani, între ani 1623 - 1640 de doi prizonieri turci, fiind asiguraţi ca vor fi lăsaţi să plece în caz că vor reuşi să termine fântâna. Prin această fântână locuitorii nu au mai fost obligaţi să se alimenteze cu apă din afară, putând face faţă astfel mult timp năvălitorilor.

Cetatea Râşnov este un loc care chiar merită vizitat (preferabil vara). După părerea mea e un loc mult mai frumos decât Castelul Bran.

Galerie foto:







Niciun comentariu: