30 noiembrie 2009

Litoralul românesc

  • Pascu Silvia - XII F

LIMITELE

Litoralul românesc (la Marea Neagră) se întinde de la graniţa cu Ucraina (Nord) până la cea cu Bulgaria (Sud). Este cea mai exploatată zonă turistică din România. De-a lungul malului mării se întind 2 municipii, 2 oraşe maimari şi alte 2 oraşe, mai mici. Principalele oraşe, dar şi principala zonă de interes, unde se află majoritatea staţiuniilor şi a atracţiilor turistice, este judeţul Constanţa. Celălalt judeţ riveran este judeţul Tulcea. Singura regiune istorică riverană este Dobrogea. Principalul oraş, fiind socotit şi capitala acestei zone, este Constanţa (370.000 locuitori). Al doilea ca mărime este Mangalia(50.000 locuitori). Apoi vine oraşul Năvodari (41.000 locuitori) (toate în judeţul Constanţa). Alte oraşe sunt: Sulina (27.000 loc.) (Tulcea), Eforie (10.000 loc.) şi Techirghiol (7.000 loc.) (Constanţa).

Litoralul românesc al Mării Negre se intinde pe o lungime de 245 km şi este compus din Delta Dunării şi lacurile litoralului, care însumează o lungime totală de 163 km şi de plajele litoralului ce se intind pe mai bine de 82 km. În fiecare an aproximativ un milion de turişti vin să viziteze litoralul românesc.

ASPECTUL TARMULUI

In zona Deltei, numeroasele aluviuni transportate de Dunare alaturi de faptul ca mareele in Marea Neagra sunt foarte slabe, au dus la formarea unor delte secundare la gurile Chiliei si bratului Sf. Gheorghe, sau la bara de aluviuni din dreptul bratului Sulina, care trebuie permanent dragata pentru a nu impiedica navigatia.

Caracteristice in reileful acestei zone sunt grindurile fluvio-maritime (transversale), ce au o litologie mixta (fluviala si maritima), dimensiuni mai mari, construite pe vechi linii ale tarmului de catre curentii marini ce creeaza coordonate litorale; au dune de nisip pe ele ca urmare a mobilitatii nisipurilor superficiale sub actiunea vantului; dintre grindurile fluvio-maritime din zona litoralului se remarca: Letea, situat intre bratele Chilia si Sulina, are o forma triunghiulara cu varful spre nord; suprafata reilefului este neregulata datorita dunelor de nisip care ating uneori inaltimi de 12 m; grindul saraturile se gaseste situat la nord de bratul Sf. Gheorghe.

CLIMA

Litoralul se afla sub influenta Marii Negre (influente pontice). Iernile sunt blande (temperatura medie a lunii ianuarie este de -2oC), iar verile secetoase (temperatura medie a lunii iulie: +22oC).

Litoralul este delimitat de izoterma anuala de 11oC si de izohieta de 400 mm/an.

Dintre vanturi, predomina cele de nord-est, adaugandu-se, ca vanturi locale, brizele marine. Circulatia locala a maselor de aer provoaca in perioada calda a anului moderarea temperaturii si crestera umezelii pe o fasie de 25-30 km departare de tarm.

Numarul zilelor senine este de 130-170 pe an (cel mai mare din tara), favorizand helioterapia.

Durata de stralucire a Soarelui totalizeaza 2300-2400 de ore pe an, realizand un potential insemnat de energie solara.

APELE


Apele statatoare sunt reprezentate prin lagune (complexul Razim), ca si prin limanurile maritime (Tasaul cu apa dulce, Techirghiol si Agigea cu apa sarata si namoluri curative, Mangalia cu ape sulfuroase, Tuzla, Tabacariei, Tatlageac, etc.)

Apele subterane sunt localizate sub loess la adancimi mari.

VEGETATIA

In zona Deltei, pe lacuri si garle se dezvolta plante cu frunze plutitoare, plante plutitoare si fragmente de plaur (impletituri ale radacinilor si tulpinilor de stuf), nuferi, rogoz, stuf. Pe grinduri apar paduri formate din plop alb, plop cenusiu, plop tremurator, stejar pedunculat, stejar brumariu, stejar pufos, arin. In padurile de pe grindul Letea este bine dezvoltat stratul arbustilor (paducel, porumbar, sanger, macies, etc.) care e completat de o bogata flora agatatoare: vita salbatica, carpenul, volbura urcatoare etc. Pe nisipurile litorale apare vegetatia de litoral, reprezentata, alaturi de graminee si sararita, prin tufisuri de salcet si catina.

FAUNA

Specific stepei sunt razatoarele: soarecele de stepa, popandaul, harciogul, orbetele si dintre pasari: dropia, prepelita, potarnichea, ca si pescarusii.

Fauna acvatica a Marii Negre este foarte variata fiind reprezentata prin midii, stridii, creveti, crabi, bureti, meduze; dintre mamifere se remarca delfinii. Dintre pesti, reprezentativi sunt: scrumbiile albastre, calcanul, pisica de mare, vulpea de mare, calutul de mare, stavrizii, guvizii, hamsiile, sturionii (cega, nisetrul morunul, pastroga) si rechinii.

TURISMUL

Obiective: statiunile balneoclimaterice sunt de mare importanta turistica in sezonul estival: Complexul Mangalia Nord, Mangalia, Costinesti, Techirghiol, Eforie, Constanta, Mamaia, Navodari; urme de cetati antice: Tomis, Histria, Enisala; mozaicul roman de la Constanta; canalul Dunare-Marea Neagra; Delta Dunarii.

Galerie foto:


Niciun comentariu: