30 noiembrie 2009

Sibiu

  • Petrache Ana-Maria - XII F
Sibiu mai demult Sibiu (în dialectul sasesc Hermestatt, Harmeštat, Hermeštat, de Štat, în germana Hermannstadt, în maghiara Szeben, Nagyszeben, în latina Cibinium) este reşedinţa şi cel mai mare municipiu al judetului Sibiu,Romania.Este un important centru cultural şi economic din sudul Transilvania. Are o populatie de aproximativ 155.000 locuitori.

Staţiunea de iarnă Paltinis se află la 37 km distanţă de centrul municipiului, iar lacul glaciar Balea se află la aproximativ 100 km distanţă de oraş.

Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante şi înfloritoare oraşe din Transilvania, fiind unul dintre principzeal „ASTRA” Sibiualele centre ale coloniştilor saşi stabiliţi în zonă. A cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele cu cel mai mare nivel de investiţii străine din România. Sibiu a fost în anul 2007 Capitala Culturala Europeana, împreună cu Luxemburg

Localizare:

Municipiul Sibiu este situat în partea de sud a Transilvania, în depresiunea Cibinului, străbătută de raul cu acelaşi nume.

Istorie:

În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de Cibiniensis / Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraş (Cibin) şi denumirea românească a oraşului.

În zona actualului cartier Guşteriţa a existat o aşezare romană numită Cedonia.

Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi aşezări, probabil slave, imediat după mijlocul sec.a XII-lea de colonişti sasi din teritoriul Rin-Mosela. Prima menţiune a cetăţii este făcută în 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1123, dar există şi menţiuni ale numelui Villa Hermanni.

În anul 1241 a fost atacat, cucerit şi parţial distrus de hoardele mongole.

În secolul al XIV-lea, Sibiul a devenit un mare centru de comerţ şi timp de secole a fost cea mai importantă cetate germană din Transilvania. Meşteşugarii din oraş erau organizaţi în bresle, fiind cunoscute in 1376 un număr de 19 bresle.

În anul 1366 Sibiul a fost declarat "oraş".

Aici a fost publicat, în anul 1544, Catehismul Luteran, prima carte tipărită în limba română.
Din 1692, odată cu creşterea influenţei austriece, Sibiul devine capitala Transilvaniei. Aceasta este o perioadă înfloritoare a oraşului, cea mai importantă construcţie din această perioadă fiind Palatul Brukenthal.

În 1872 se construieşte prima linie de cale ferată, iar în 1879 Sibiul este electrificat. Tot în această perioadă Sibiul este sediul asociaţiei ASTRA şi un oraş important al comunităţii româneşti.

Ca urmare a celui de-al doilea razboi mondial şi a perioadei comuniste populaţia săsească s-a diminuat considerabil prin deportări în Siberia şi mai târziu prin emigrarea masivă în Germania.

Turism:

În anul 2007, Sibiu a fost Capitala Culturala a Europei, împreună cu Luxemburg. Fiind cel mai important eveniment cultural în istoria oraşului a fost vizitat de un număr mare de turişti români şi străini.

Sibiul şi împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine păstrate locaţii istorice din ţară. Multe din zidurile şi sistemele de fortificaţii sunt menţinute într-o stare foarte bună. Centrul istoric este în proces de a deveni Patrimoniu UNESCO. În Sibiu se găsesc multe muzee importante care cuprind colecţii de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei şi ştiinţe naturale.
Oraşul se află aproape de Muntii Fagarasului– o destinaţie importantă pentru drumeţii – şi de staţiunea Paltinis– o destinaţie pentru sporturile de iarnă. În zonă sunt multe biserici fortificate construite de coloniştii saşi.

Obiective turistice:

Muzee

Sibiul are un număr mare de muzee, organizate în jurul a două complexe – Muzeul National Brukenthal şi Complexul National Muzeal ASTRA:

Muzeul Brukenthal:

o Muzeul de Istorie
o Muzeul de Istorie a Farmaciei
o Muzeul de Istorie Naturală
o Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare

Muzeul ASTRA:

o Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder"
o Muzeul Civilizaţiei Transilvane "ASTRA"
o Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale "ASTRA")

De asemenea, pe lângă depoul de locomotive din Sibiu se găseşte Muzeul de locomotive

În centrul oraşului se găsesc o serie de lăcaşuri istorice de cult:

Biserica Evanghelica Parohiala(luterana) sec XIV-lea
Catedrala Ortodoxa 1906
Biserica şi Complexul Ursulinelor (romano-catolică, în utilizarea parţială a greco-catolicilor) sec. XV
Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare 1726-1733
Biserica Franciscanilor de pe Strada Şelarilor (romano-catolică)
Biserica Reformată (calvină) 1786
Biserica evanghelică "Johanniskirche" 1883
Biserica din Groapă (ortodoxă) 1788-1789
Biserica dintre Brazi (folosită de o parohie ortodoxă, revendicată de greco-catolici) 1788, prima biserică greco-catolică din Sibiu
Capela Sfintei Cruci din Piaţa Gării (romano-catolică)
Sinagoga cultului mozaic 1888

În cele două sate de la porţile vechiului oraş, azi cartierele Turnişor şi Gusteriţa, se află două biserici fortificate:

Biserica evanghelică din Turnişor (luterană) sec. XIII
Biserica evanghelică din Guşteriţa (luterană) sec. XIII

Alte clădiri şi locuri

Pasajul Scărilor
Piaţa Mare
Piaţa Mică
Turnul Sfatului
Turnul Scărilor
Str. Cetăţii-centura de fortificaţii
Podul Minciunilor
Palatul Asociatiunii ASTRA

În împrejurimi

Staţiunea montană Bâlea-Lac, cunoscută destinaţie turistică la nivel naţional
Staţiunea pentru sporturi de iarnă Păltiniş, aflată într-o situaţie dificilă datorită lipsei unor invesţii majore.
Lacurile sărate de la Ocna Sibiului
Zona etnografică a Mărginimii Sibiului cu multe pensiuni agro-turistice

Cultura:

În Sibiu îşi au sediul Teatrul Naţional Radu Stanca, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul pentru copii şi tineret Gong' si Teatrul de Balet Sibiu.

În fiecare primăvară la Sibiu are loc Festivalul Internaţional de Teatru [5], cel mai mare festival de teatru din Sud-Estul Europei. Anual au loc şi Festivalul de Artă Medievală, Festivalul de Artă Neconvenţională "La Strada", Festivalul International de Muzica Electronica si Artă Contemporana Transylvania Calling şi Festivalul Internaţional de Jazz Sibiu. Sibiul are opt centre culturale (Centru Cultural Municipal, Centrul Cultural Judeţean, Centrul Cultural Studenţesc, Centrul Cultural Friederich Teutsch, Centrul Cultural al Academiei trupelor de Uscat, Centrul Cultural German, Casa Ille et Villaine, Centrul european de poezie şi dialog est-vest), Asociaţia Scriitorilor, Asociaţia Artiştilor.

Statutul de Capitala Culturală Europeană, oferit oraşului mai degrabă ca şansă decât ca răsplată, a reuşit să stârnească uşoare controverse la nivel naţional, din partea unor aripi ale presei care au interpretat statutul ca pe o prezumptivă răsplată

Viata religioasa:

Viaţa religioasă cunoaşte o mare diversitate în municipiul Sibiu. Aici îşi au sediul următoarele instituţii ecleziastice:

Mitropolia Ortodoxă a Ardealului şi Arhiepiscopia Sibiului.
Episcopia Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România (Biserica Luterană).

Lăcaşuri de cult

În Sibiu se găsesc o serie de lăcaşuri de cult reprezentative, majoritatea fiind şi obiective turistice:

Catedrala Evanghelică din Sibiu
Catedrala Ortodoxă din Sibiu
Biserica Romano-Catolică (Piaţa Mare)
Biserica Reformată (calvină)
Biserica din Groapă
Biserica dintre Brazi (construită în stil baroc de greco-catolici, folosită din anul 1948 de o parohie ortodoxă)
Sinagoga din Sibiu

Galerie foto:







Niciun comentariu: