30 noiembrie 2009

Trier

  • Popa Ana - Maria - XII F

Aşezare

Trier este un oraş în vestul Germaniei, ce este situat pe malul râului Mosel. Face parte din landul Rheinland-Palatinate, şi este cel mai vechi oraş din Germania, constituit în sau chiar înainte de anul 16 î.Hr.

Orasul este situat intr-o vale lina cu pante acoperite de vii, langa granite Germaniei cu Luxemburg si in cea mai importanta regiune in care se cultiva vita de vie.

Istorie

Conform “Gesta Treverorum”, oraşul a fost fondat în anul 16 î.Hr., în perioada romană, sub numele de “Colonia Augusta Trevorum”. Capitală a provinciei romane “Belgica”, Trier a constituit o importantă citadelă defensivă contra atacurilor barbare. Începând din secolul al II-lea, devine un mare oraş comercial şi apoi una dintre capitalele Tetrarhiei romane, astfel că la sfârşitul secolului al III-lea era supranumit "a doua Romă". În catedrala din Trier se află o relicvă considerată a fi tunica purtată de Iisus Hristos.

Unele monumente romane, Catedrala Sf. Petru şi Biserica Maica Domnului au fost înscrise în anul 1986 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Obiective turistice importante

Trierul este foarte cunoscut pentru monumentele sale romanice, foarte bine conservate, şi pentru clădirile medievale, între care sunt incluse: Porta Nigra – o poartă de cetate romanică în stare foarte bună; ruinele a trei băi romane; imensa Bazilica a lui Constantin – o bazilică construită în stil roman, în care se găseşte sala de tron a împăratului roman Constantin; astăzi, bazilica serveşte drept biserică protestantă; Amfiteatrul roman; Catedrala (sau Domul, sau Dom Sf. Petru) – o biserică romano-catolică care datează din timpul stăpânirii romane şi care găzduieşte “Sfânta tunică” (o îmbrăcăminte despre care se spune în tradiţia catolică, că a fost purtată de Mântuitor când a murit).

Ca muzee importante pot fi menţionate: “Muzeul Jucăriilor”, “Muzeul Simeonstift” – unde sunt prezentate exponate din perioada veche şi machete ale oraşului vechi, Casa lui Karl Marx – un muzeu ce are ca exponate obiecte personale ale lui Karl Marx, precum volume de poezii, scrisori originale şi fotografii cu dedicaţii.

Galerie foto:



Niciun comentariu: